1 Ekim 2012 Pazartesi

Bahar geldi geçti Fatma Şahin'in verdiği ÖMSS alım takvimi tutmadı

Bahar geldi geçti Fatma Şahin'in verdiği ÖMSS alım takvimi tutmadı
 
fatma şahin 4Bilindiği üzere 29 Nisan 2012 de ÖMSS (Özürlü Memur Seçme Sınavı) yapıldı. Engelliler için çalışma hayatına katılma ve sosyalleşme adına güzel bir adım gibi görünse de, ÖMSS tercih işlemleri istenen şekilde sonuçlanmamıştır. Alıma çıkılan kadroların yüzde 35'i boş kalmıştı. Bakan Fatma Şahin, boş kalan kadroların memurluğa çevrileceğini ve Eylül ayında doldurulacağını açıklamıştı. Eylül ayı geldi geçti, ne ses var ne yeni açıklama...

Aşağıdaki metin, memurlar.net üyelerince hazırlanmıştır.

Bu sınav sonucunda ilk etapta 20.000 kişinin alınacağı ilan edildi, sonradan birçok bakan ve yetkili tarafından bu rakam 3.500 e düştü ve gelen tepkiler neticesinde bu rakamın 7.000 lere çıkarıldığı söylendi. Engelliler bir nebze sevinmiş olsalar da aslında yerleştirmeler sonucunda büyük bir hüsrana uğradılar.

Çünkü ilan edilen kadrolardan;
Ortaöğretim Kadro Sayısı: 3.052 Boş Kalan Kadro Sayısı: 878
Ön lisans Kadro Sayısı: 1.574 Boş Kalan Kadro Sayısı: 481
Lisans Kadro Sayısı: 2.132 Boş Kalan Kadro Sayısı: 1.133
Toplamda alıma çıkılan kadro sayısı: 6.758
Boş kalan kadro sayısı ise: 2.492 oldu.
Yani; 6.758 kadronun % 36,8 i boş kaldı.

Bunun sebebi ise; imam, müezzin, kuran kursu hocası, tekniker, teknisyen, hemşire, ebe vb. meslek dallarından “aşırı alım”a gidilmesiydi. Bu tip aşırı alımlar yapılmadan önce bir ön çalışma yapılarak engelenebilinirdi. Örneğin, Devlet yeterli imam hatip veya ilahiyat mezununun ÖMSS'ye girmediğini bilmesine rağmen yinede bu şekilde ilana çıkması sonucunda da bu kadrolar boş kaldı. Her nekadar, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü, yüzde 3'lük kadrolarını hizmetin gereklerini gerekçe göstererek doldurmayıp, şimdi (Diyanet) yıllardan bu yana ilk kez özürlü memur almakta olsa bile özürlü kadroları (daha önceden çalışma yapılmadığı için) boş kalmıştır.
Ama Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sınava giren adayların hangi okul mezunu olduklarını biliyordu, mevcut düzenleme buna göre yapılmış olsaydı (Örneğin, Elektrik teknikerliği, çevre mühendisliği, Arkelog..vs)bu kadrolar hem boş kalmamış olacak, hem de binlerce engellinin umutları kırılmamış olacaktı. Buna göre bir düzenleme yapılması çok da zor olmasa gerek.
Diyanet ise alımlar da; hem meslek istedi, hem imam hatip mezunu şartı aradı, hem de yeterlilik belgesi istedi. Normal insanlar da bile bu belgelerin hepsine birden sahip çok kişi olmamasına rağmen, engellilerden böyle nitelikler istemek ne kadar doğru, tartışılır. Tamamen kadroların boş kalmasını ve kimsenin bu kadroları seçmemesini ister gibi alıma çıkıldı. En son gelinen noktada ise; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sn. Fatma ŞAHİN; 5 Ağustos 2012 de, Batman Valiliği'nin düzenlediği iftar yemeğinde şu şekilde konuştu:
“Valilik makamında açıklamada bulunan Fatma Şahin, özürlü memur sınavı sonuçlarını 9 Ağustos Perşembe günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat açıklayacağını belirtti. Şahin, yerleşemeyen engellilerin üzülmemesini, boş kalan kadrolar için eylül ayında ek kontenjan açacaklarını ve bu kadroların düz memurluğa çevrileceğini söyledi.”
Şimdi sayın Bakanımızın söylediğine göre boşta kalan mesleki kadrolar, düz memurluğa çevrilecek ve Eylül ayında ise “EK YERLEŞTİRME” yapılacak. Ancak Eylül ayının sonuna gelmemize rağmen, ne Ek Yerleştirme hakkında, ne de boş kalan mesleki kadroların düz memurluğa çevrilmesi hakkında en ufak bir açıklama olmamıştır.
Şimdi geldiğimiz bu durumda engelli arkadaşların beklentisi, gerek verilen sözlerin tutulması gerekse de tüm kamu kuruluşlarında çalışan personel sayısının % 4 ü oranında engelli çalıştırmak zorunluluğundan bahisle yasamızdan doğan yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerekmektedir.
Aksi halde, yasa gereği, söz konusu kapatılmayan özürlü açıkları için Kamu kurumlarına gerekli idari para cezasının uygulanması hususunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı Türkiye İş Kururumu Müdürlüklerini görevlerinin yapılması gerekmekte olup, söz konusu kontenjan açığının kapatıncaya kadar idari para cezası uygulanmaya devam edilmelidir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ÖTV'den muaf araç alan engellinin muhtaçlık maaşı kesiliyormu

ÖTV'den muaf araç alan engellinin muhtaçlık maaşı kesiliyor ÖTV'den muaf araç alan engellilerin muhtaçlık aylıkları, Vakıflar Yönetm...