1 Ekim 2012 Pazartesi

Türkiye'nin ilk 'huzurlu evi' yarın açılıyor

Türkiye'nin ilk 'huzurlu evi' yarın açılıyor

Huzurevlerinin yerini alması hedeflenen ''huzurlu ev'' modelinin ilki yarın Ankara'da törenle açılacak.

Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü dolayısıyla Emek'teki 75. Yıl Yaşlı Hizmet Merkezi'ni ziyaret etti.

Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çiftçi, huzurevlerinde yaşlıların torunlarını ve çocuklarını beklediklerini, onlarla aynı evde ya da yan yana olmak istediklerini dile getirdi.

Yaşlılara yönelik gündüzleri çeşitli etkinliklerin düzenlendiği yaşlı hizmet merkezlerinin sayısını arttırmak için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini anlatan Çiftçi, bu merkezlerde yaşlıların akşamları kendi evlerinde ya da çocukları ve torunlarıyla kaldığını, gündüzleri ise yaşıtlarıyla çeşitli etkinliklere katılabildiklerini ifade etti.

Sayılarının çok az olduğu ve tüm Türkiye'de yaygınlaşması için 2 binin üzerinde yaşlı hizmet merkezinin bulunması gerektiğini belirten Çiftçi, merkezlerin yerel yönetimlerce açılması, bakanlığın da izleme faaliyetlerini yürütmesi için çalıştıklarını kaydetti.

Çiftçi, bu amaçla yaşlı hizmet merkezlerinin standartlarını belirlediklerini ve yönetmelik hazırlığı içinde olduklarını söyledi.

Emekliliğin yaşlılıktaki önemli psikolojik sorunlardan biri olduğunu vurgulayan Çiftçi, bu dönemin rahat atlatılabilmesi için de çeşitli faaliyetler düzenlediklerini anlatarak, ''Amacımız 65 yaşından sonra aktif bir yaşam sürdürebilmek. Bunları büyüklerimizden almak istiyoruz. Onları paylaşabileceğimiz ortamlara davet etmek istiyoruz'' dedi.

-''İlk ev Ankara'da açılacak''-

Evde bakım aylığının bu anlamda önemli bir boşluğu doldurduğunu, ancak ailesi ya da yakını bulunmayan yaşlılara bakım ihtiyacının doğduğunu ifade eden Çiftçi, ''Yaşlılarımızı kalabalık huzurevlerine değil, ev modellerine taşımaya çalışıyoruz. Yarın bu anlamdaki ilk evimizin açılışı yapılacak. Bu evlerin sayısı zamanla artacak'' diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ÖTV'den muaf araç alan engellinin muhtaçlık maaşı kesiliyormu

ÖTV'den muaf araç alan engellinin muhtaçlık maaşı kesiliyor ÖTV'den muaf araç alan engellilerin muhtaçlık aylıkları, Vakıflar Yönetm...