30 Eylül 2012 Pazar

Engelli hakları hakında kısaca bilgiler

Engelli hakları hakında kısaca bilgiler


Türkiye cumhuriyeti içinde hem kendi engelli bireylerimiz hemde misafir olarak gelen engelli kardeşlerimiz kısmide olsa engelliler haklarından   aşağıda maddeler halinde yazan bütün haklara sahiptir
      
      .

Sağlık kurulu raporu için engellilerden ücret alınamaz.Poliklinik hizmetlerinde engellilerin öncelik hakkı vardır.
  1. Bazı belediyeler, belediye meclislerinde alınan kararlar doğrultusunda özürlüleri şehir içi otobüs, vapur, su, doğal gaz, ev temizliği vb. hizmetlerinden ücretsiz veya indirimli faydalandırmaktadır. Belediyelerin indirimli veya ücretsiz hizmetlerinden faydalanmak üzere belediyenizin ilgili birimine müracaat ederek detaylı bilgi alabilirsiniz.
  2. 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeniniz varsa emlak vergisinden muaf olursunuz.
  3. İŞKUR ’a kayıtlı ve işsiz özürlülere yönelik mesleki eğitim ve rehabilitasyon faaliyetlerinden yararlanabilirsiniz
  4. Şartlara uyuyorsanız sakatlık(vergi) indiriminden yararlanabilirsiniz.
  5. Şartlara uyuyorsanız 2022 özürlü aylıklarından yararlanabilirsiniz.
  6. %50 ve üstü “ağır özürlü” ibareli özürlü sağlık kurulu raporunuz varsa ve tüm şartlara uyuyorsanız evde bakım ücretinden yararlanabilirsiniz.
  7. Şartlara uyuyorsanız araç alımında vergi avantajından yararlanabilirsiniz.
  8. Kamu kurumlarında sakat statüsünde istihdam edilebilirsiniz.
  9. Şehirlerarası yolcu otobüslerinde uygulanan özürlü indiriminden yararlanabilirsiniz. Şehirlerarası yolcu otobüslerinde, Karayolları Taşıma Yönetmeliğinin 57. maddesinin 11. fıkrası gereği; %40 oranında özürlü olduğunu belgeleyen kişiler için bilet ücreti, geçerli ücret tarifesi üzerinden %30 indirimli düzenlenir.
  10. % 40 ve üzeri oranda özürlü olan kişilere ana hat yolcu trenlerinde özürlü kimlik kartını veya özür oranının işlendiği nüfus cüzdanını ibraz etmek suretiyle %20 indirim uygulanmaktadır.
  11. THY tarafından özürlülere yapılan indirimden yararlanabilirsiniz. THY %40 ve üzeri olan yolculara, uygulanabilir ücretler üzerinden tüm iç ve dış hatlarda yüzde 25 indirim sağlamaktadır. İndirimden faydalanmak isteyen % 40 ve üzeri oranda özürlü kişilerin, özürlü kimlik kartı veya sağlık kurulu raporu veya ''Özürlü'' ibaresi bulunan nüfus cüzdanlarını ibraz etmeleri gerekmektedir. Ayrıca, 'refakatçi ile seyahat etmelidir' ibaresi bulunan doktor raporunun ibraz edilmesi halinde, özürlü yolcu ile aynı seferde seyahat edecek bir refakatçisine tüm iç ve dış hatlarda uygulanabilir ücretler üzerinden yüzde 25 oranında indirim sağlanmaktadır.
  12. Müze ve ören yeri girişlerinde, milli parklar, tabiatı koruma alanları ve tabiat parkları girişinde kimliğinizi ibraz etmek suretiyle özürlü indiriminden yararlanabilirsiniz.
  13. GSM operatörlerinin özürlülere yönelik özel tarifelerinden yararlanabilirsiniz.
  14. Özürlü kimliğinizle birlikte Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne bağlı tüm tesislerde, federasyonca veya il müdürlüklerince düzenlenen spor faaliyetlerine girişte ücret vermeyebilir ya da indirimli özel tarifeden yararlanabilirsiniz.
  15. D-smart engelliler için özel tarifeden yararlanabilirsiniz:
  16. Digitürk engelli indiriminden yararlanabilirsiniz.
Konudaki bilgilerin çoğu kalem rumuzlu vatandaşımızın bilgilerinden alıntılanmıştır.Bu faydalı bilgiler için kendisine teşekkürler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ÖTV'den muaf araç alan engellinin muhtaçlık maaşı kesiliyormu

ÖTV'den muaf araç alan engellinin muhtaçlık maaşı kesiliyor ÖTV'den muaf araç alan engellilerin muhtaçlık aylıkları, Vakıflar Yönetm...