29 Nisan 2016 Cuma

Engelli araç alımı için gerekli evraklar.Engelli araç alımı için Yapılması gereken Tüm bilgiler

ÖTV (özel tüketim vergisi) ve MTV (motorlu taşıtlar vergisi) den yararlanarak araç almak isteyen engelli kişiler sık sık “ötv indirimli araba almak için gerekli belgeler” nedir şeklinde sorular sormaktalar.


Bu konuya bir açıklık getirmek adına öncelikle şunu belirtelim, malul ve engelliler adına alınan alınacak araçlar için herhangi bir resmi kuruma başvurmaya gerek yok.
Daha doğrusu gerekli belgeleri önceden ayarlayıp parayı cebinize koyarak herhangi bir otomobil bayisine (otomobil galerisi) gitmeniz yeterli olacaktır.

ÖTV indirimli engelli aracı almak için hangi belgeleri hazırlamam gerekli?İlk önce sağlık kurulu vermeye yetkili herhangi bir hastaneden usulüne uygun düzenlenmiş özürlü raporu alacaksınız. Engelli kişinin sakatlık derecesi ya da aracı kendisinin mi yoksa bir başkası tarafından mı kullanılacağı gibi durumlara bakılarak sağlık raporuna ibareler düşürülür. Tabiki her engelli raporuna düşülen ibare ile ötv indirimli engelli aracı alamazsınız. Bunun için bazı kriterler var. Onları şu şekilde sıralayabiliriz.

1- Engelli kişinin sakatlığı arabayı kendi kullanmasına olanak sağlıyorsa sağlık kurulu raporunda “h sınıfı ehliyet alır özel tertibat araç kullanır” ibarelerinin olması gerekmekte. Not: sol bacaktan engelliler sağlık kurulu raporunda “özel tertibatlı” araç kullanır ibaresi yerine “h sınıfı sürücü belgesi alır, otomatik vitesli araç kullanır” ibaresinin yazılması durumunda ötv indirimli araç alabilir. Konuya ilişkin önemli uyarı; engelli kişinin raporunda özel tertibatlı araç kullanır ibaresi varsa aracı sadece kendisi kullanabilir. Eğer raporunda otomatik vitesli araç kullanır ibaresi varsa (sol bacaktan engelliler için) o aracı başka engelli kişiden başka sürücü de kullanabilir. Konuya ilişkin daha fazla detay için buraya tıklayınız:> Sol Bacaktan Engelliler Tertibat Olmaksızın ÖTV'den Faydalanabilirler

2- Sakatlık oranı %90 ve üzeri olan kişiler için aracı kendi kullanacaksa h sınıfı sürücü belgesi alır (engelli kişinin durumuna bağlı olarak) özel tertibatlı araç kullanır veya otomatik vitesli araç kullanır ibarelerinin olması yeterlidir. Yok eğer aracı kendi kullanmayacaksa tek başına sağlık kurulu rapor oranının yüzde 90 ve üzeri olması yeterlidir. Bu kişiler için yani sakatlık oranı %90 ve üzeri olup ta aracı kendi kullanmayacaklar için rapor oranı tek başına yeterli olup başka bir ibareye gerek yoktur. Not: sakatlık oranı %90 ve üzeri olan kişiler tarafından alınan aracı kendileri dahil herkes kullanabilir önceden birinci dereceye kadar kan ve sıhhi yakını olanlar kullanabiliyordu son düzenleme ile birinci dereceye kadar yakın akraba olma kuralı kaldırılmıştır.

Hangi araçlar ÖTV İndirimine tabidir?

Trafik tescil işlemleri sırasında gelir idaresi vergi dairesi başkanlığı tarafından şu şartların yerine getirildiği araçlar ÖTV istisnasına tabi olduğu belirtilmiştir:

“Malul ve Engelliler Tarafından Bizzat Kullanmak Amacıyla İlk İktisabı Yapılan Araçlarda İstisna Uygulaması” başlıklı bölümüne göre,

(II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi araçlardan 87.03 (motor silindir hacmi 1600 cm³’ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2800 cm³’ü aşanlar hariç) ve 87.11 tarife pozisyonlarında yer alanların, bizzat kullanmak amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul ve engelliler tarafından ilk iktisabı ÖTV’den istisna edilmiştir. Bu istisnadan yararlanan kişilerin istisna uygulanan ilk iktisaplarına ilişkin olarak mükellefler tarafından verilecek ÖTV beyannamesine;

• - Alıcının maluliyeti veya sakatlığı ile özel tertibat yaptırılan araçları kullanabileceğine dair Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümleri uyarınca yetkili sağlık kuruluşlarından alınan sağlık kurulu raporu,

• - Aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belgenin aslı veya noter onaylı örneği,
• - Alıcının “H” sınıfı sürücü belgesinin fotokopisi,eklenecek ve beyannamede ÖTV hesaplanmayacaktır.

Vergi dairesince kabul edilen beyanname ve ekleri incelenerek, araçta yapılan özel tertibatın raporda yazılı sakatlığa uygun hareket ettirici bir tadilat olduğu tespit edilecektir. Bu tespit üzerine tahakkuk fişi ve istisna uygulandığını gösteren “ÖTV Ödeme Belgesi” düzenlenecek ve mükellefe verilecektir.

Konuyla ilgili olarak Bakanlık Makamı’ndan alınan … tarih, …sayılı yazıda;

• “1) Sakatlığa uygun hareket ettirici özel bir tertibat yapılmadığı sürece otomatik vitesli araçlar özel tertibatlı araç olarak kabul edilmeyecektir.

• 2) Engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması, hareket ettirici özel tertibat olarak değerlendirilmeyecektir.

• 3) Hareket ettirici özel tertibatın ilk iktisap işleminden önce yapılması yeterlidir. Bu tertibatın imalat aşamasında veya sonra yapılması, ilk iktisaptan önce yapılmış olmak kaydıyla istisna uygulanmasına engel teşkil etmemektedir.”denilmektedir.

Bu açıklamalar çerçevesinde, sakatlık derecesi %90’ın altındaki malul ve engellilerin 87.03 (motor silindir hacmi 1600 cm3’ü aşanlar hariç) ya da 87.04 (motor silindir hacmi 2800 cm3’ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. no.sunda yer alan araçları bizzat kullanımı şartıyla istisna uygulanacaktır. Bu istisnadan da yararlanılabilmesi için araçta sakatlığa uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılması zorunludur. Denilmektedir.

ÖTV'den muaf araç alan engellinin muhtaçlık maaşı kesiliyormu

ÖTV'den muaf araç alan engellinin muhtaçlık maaşı kesiliyor ÖTV'den muaf araç alan engellilerin muhtaçlık aylıkları, Vakıflar Yönetm...