10 Mart 2019 Pazar

Ev veya araba alanların engelli aylığı kesilir mi?

Engelli hakları katagori si konusu olarak bugün Ev veya araba alanların engelli aylığı kesilir mi? Sorusunun cevabını vermeye çalışacağız..Türkiye de  yaklaşık  9 milyon engelli yaşıyor.Bir çoğu Engelli Maaşı alan var .Bu Maaş Alan Arkadaşların merak ettiği  Sorun Ev veya araba alanların engelli aylığı kesilir mi?
Bu konuyu kapsamlı şekilde ele almak gerekirse 2022 sayılı Kanun kapsamındaki yaşlı veya engelli aylığı alan vatandaşlar, aylıklarının ev ya da araba almaları durumunda kesilip kesilmeyeceğini öğrenmek istiyor.

Genelleme yapmak gerekirse  Muhtaçlık değerlendirmesi sonrası aylığa hak kazanmış vatandaşların akıllarındaki bu sorunun cevabını aşağıda kapsamlı anlatmaya çalışalım..
2022 sayılı kanun, yaşlı ya da engelli vatandaşlara muhtaçlık durumlarına göre devletçe belli bir aylık bağlanmasını öngörüyor. Bu aylıktan faydalanan vatandaşlar, ev ya da araba aldıkları durumda aylıklarının durumun ne olacağını merak ediyor.

1-EV ALANLARIN 2022 AYLIĞI KESİLİR Mİ?

Muhtaçlık değerlendirmesi; hanedeki bireylerin gelir, servet ve harcamaları dikkate alınarak yapılmaktadır. Bu hesaplamada hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık geliri asgari ücretin aylık net tutarının 1/3'ünden (2019 yılı için 609,6 TL) az olması gerekmektedir. Bu değerlendirmede ikamet edilen konut hesaplamaya dahil edilmez. İkamet edilen konut haricindeki konutun rayiç bedelinin 240'ta biri ve kira geliri; kira geliri beyan edilmiyorsa rayiç bedelinin 120'de biri aylık gelir olarak hesaplamaya dahil edilir.

2-ARABA ALANLARIN 2022 AYLIĞI KESİLİR Mİ?

Muhtaçlık değerlendirmesi; hanedeki bireylerin gelir, servet ve harcamaları dikkate alınarak yapılmaktadır. Bu hesaplamada hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık geliri asgari ücretin aylık net tutarının 1/3'ünden (201 yılı için 609,6 TL) az olması gerekmektedir. Bu değerlendirmede aracın rayiç bedelinin 120'de biri aylık gelir olarak hesaplamaya dâhil edilir. Engelli adına alınan araç ÖTV indirimi ile alınmış ise indirimli tutarının 120'de biri dikkate alınır.

3-EVDE BAKIM AYLIĞI

Evde bakım aylığı için de aynı işlem geçerlidir. Alınan ev veya araba miktarları yüUkarıdaki gibi hesaplandıktan sonra hanede kişi başına düşen gelir asgari ücretin 3'te 2'sini geçmemelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ÖTV'den muaf araç alan engellinin muhtaçlık maaşı kesiliyormu

ÖTV'den muaf araç alan engellinin muhtaçlık maaşı kesiliyor ÖTV'den muaf araç alan engellilerin muhtaçlık aylıkları, Vakıflar Yönetm...