28 Nisan 2013 Pazar

Mevzuattan "özürlü" ibareleri çıkarıldı

Mevzuattan "özürlü" ibareleri çıkarıldı

Yıllardır engelllilerin yaralayan bu özürlü, sakat ve çürük gibi üzücü ve kıran sözcüklerin engelli ibaresi olarak deyişmesi çok anlamlı ve gerği yapılması gereken bir düzenlemeydi....

Daha önceden 96 yasal düzenlemedeki "özürlü", "sakat" ve "çürük" gibi ibarelerin "engelli" olarak değiştirilmesini düzenleyen yasa tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

TBMM
Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Yer Alan Engelli Bireylere Yönelik İbarelerin Değiştirilmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a göre, Askerlik Kanunu'ndaki ''çürük'' ifadesi ''askerliğe elverişli olmama'' şeklinde değiştirildi. Yasanın geçici 46. maddesindeki ''özürlüler'' ibaresi ise ''engelliler'' olarak düzenlendi.

Yasa Medeni Kanun, Terörle Mücadele Kanunu, Emekli Sandığı Kanunu, Devlet Memurları Kanunu, Sosyal Hizmetler Kanunu, Türkiye Emekli Subaylar, Emekli Astsubaylar, Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri ile Muharip Gaziler Dernekleri Hakkında Kanun, Karayolları Trafik Kanunu, Türk Ceza Kanunu, Dernekler Kanunu, Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun da aralarında bulunduğu 87 yasadaki ''özürlü'', ''sakat'' ve ''çürük'' gibi ifadeler, ''engelli" ve türevi ibareler olarak değişti.

Yasayla 9 kanun hükmünde kararnamede de aynı nitelikte değişiklik yapıldı.

Engelliler, daha önce ilgili mevzuata göre aldıkları sağlık kurulu raporlarına istinaden yararlandıkları haklardan raporun geçerlilik süresince yararlanmaya devam edecek. Engellilerin durumlarını niteleyen belge, kimlik, kart ve benzeri belgelerin yenilenmesi gerekmeyecek.
"Erkeklerin de bakanıyım"
Tasarının kabul edilmesinin ardından teşekkür konuşması yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, ortak bir konuda uzlaşmayla yasa çıkardıklarını söyledi.

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç ile tartışmasına atıf yapan Şahin, "Sayın Genç'e rağmen, parlamento kendine yakışanı yaptı ve yasayı uzlaşmayla çıkardı" dedi.

Tasarının görüşülmesi sırasında muhalefet partilerinden milletvekillerinin doğru taleplerinin hepsinin çalışmasını tamamlayacaklarını kaydeden Şahin, bunları parlamentonun kapanmasından önce güçlü bir çalışmayla getireceklerini ifade etti.

"Bizim alanımızın partisi, ideolojisi olmaz" diyen Şahin, cumhuriyetin kadın ve erkeklerle beraber kurulduğunu, son 10 yıldır da bütün işleri kadın erkek beraber yaptıklarını söyledi.

Şahin, "Dolayısıyla, Aile Bakanı olarak ben erkeklerin de bakanı oldum. Aile, sadece annenin alanı değil, kadın ve erkeği birbirinin velisi kılan anlayışın mensubuyuz" diye konuştu.

Bu arada, tasarının görüşülmesi sırasında TBMM Başkanı Cemil Çiçek, KKTC Meclis Başkanı Hasan Bozer ve beraberindeki heyetle Genel Kurul'a geldi. Çiçek ve Bozer, Genel Kurul'u selamlayarak, çalışmaları bir süre izledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ÖTV'den muaf araç alan engellinin muhtaçlık maaşı kesiliyormu

ÖTV'den muaf araç alan engellinin muhtaçlık maaşı kesiliyor ÖTV'den muaf araç alan engellilerin muhtaçlık aylıkları, Vakıflar Yönetm...