13 Ağustos 2013 Salı

Yeni 2022 Sayılı Kanun Tasarısında Hangi değişiklikler var

Yeni 2022 Sayılı Kanun Tasarısında Hangi değişiklikler var bunları maddeler halinde ele almak gerekirse üyesi olduğum engelliler biz sitesinin araştırmalarına bakılırsa...


1. Muhtaçlığın belirlenmesine esas olan muhtaçlık sınırı eskisi gibi 119,62 lira olmayacak. Yapılan değişikliğe göre 16 yaşından büyükler için belirlenmiş asgari ücretin üçte biri esas alınacak.

Yani muhtaçlık sınırı asgari ücretin üçte biri olacak. Bu da yaklaşık olarak 2013 ikinci altı ay için 243 lira. Aile Bakanlığı sitesindeki asgari ücrete göre hesapladım bunu da. Zam var mı vs bakmadım.

2. 2022 yaşlılık, özürlü ve bakıma özürlü ve 18 yaş altı engelli yakını aylık tutarlarında değişiklik yok. Eski ilk altı ay memur katsayısına göre hesap yaptım tutarlar aynı. Lakin ne değişmiş? yaşlılık aylığına göre indekslenmemiş aylık tutarları. Ayrı ayrı gösterge sayıları belirlenmiş. Yani yaşlılık aylığı, engelli ve bakıma muhtaç engelli aylığı gösterge sayıları farklı sadece. Ama tutarlar yine eskisi gibi. Bu bir şey değiştirmiyor. sadece ileride bu aylık tutarlarını belirlerken gösterge sayılarını bagımsız düzenleyebilriler diyorum ama umudum yok.
Özetle aylık tutarlarında değişiklik yok.

3. Engelli yakını aylığı alanlara GSS yolu açılmış. Daha önce 18 yaş altı engelli aylığı alan bakmakla yukumlu kimseler GSS kapsamına alınmıyordu. Sadece 18 yaş altı çocuk yararlanıyordu. Şimdi tasarı yürürlüğe girerse 18 yaş altı engelli çocukların bakmakla yukumlu yakınları da GSS kapsamına alınacak.

4. bence en önemli değişiklik şu. Af geliyor 2022 aylığı yersiz ödemeye konu olmuş ve para cezası alanlara istisnaszı hepsine ilgili maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar af gelecek Yersiz ödemeden dolayı para cezası olanlara güzel haber bu

5. 65 yaş üstü yaşlılar için nafaka yükümlüsü yakınlarınının muhtaçlığı sınırı geçiyorsa ilgili Kurum, nafaka davası açacak, tahsil edilen nafaka vatandaşa ödenen aylık karşılığı tahsil edilecek, varsa fazla para, gerisi vatandaşa ödenecek yine. Bu kısmı tam incelemedim. Nafaka yükümlüsü yakınlarından dolayı bu durumda aylık reddedilmeyecek. Aylık baglanacak ama nafaka davası yoluyla tahsil edilecek bu durumda. Olumlu olumsuz yönlerini pek irdelemedim. dediğim gibi hızlıca taradım. Fakat bunu 2022 engelli ve bakıma muhtaç engelli yakını aylıkları için nasıl uygulayacaklar göreceğiz. Sonuçta onların da nafaka yükümlüsü yakınlarının geliri araştırılacak.

6. Muhtaç araştırması yine eskisi gibi olacak. her türlü mal gelir, harcama yine dikkate alınacak yani.

7. nafaka yükümlüsü yakınların gelirleri de onların izni aranmaksızın araştırılabilecek.

KYNK:Engeliler biz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ÖTV'den muaf araç alan engellinin muhtaçlık maaşı kesiliyormu

ÖTV'den muaf araç alan engellinin muhtaçlık maaşı kesiliyor ÖTV'den muaf araç alan engellilerin muhtaçlık aylıkları, Vakıflar Yönetm...