2 Aralık 2012 Pazar

3 Aralık'ta Neyi Kutlayacağız? - (Dünya Engelliler Günü)


Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği, Türkiye'de engellilerin kutlayabileceği "mutluluk verecek bir başarı öyküsü yok" diyerek "3 Aralık Engelliler Günü'ndeki sözde kutlamaları protesto ediyoruz" diyor.

Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği (EHDD), engellilerin eşit yaşam hakkına kavuşturulmadan her yıl 3 Aralık Engelliler Günü'nde "görsel obje" olarak kullanılmasına tepki göstererek engellileri kutlamaları protesto etmeye çağırdı.

Türkiye'de engellilerin kutlayabileceği "mutluluk verecek bir başarı öyküsü yok" diyen EHDD Başkanı Adem Kuyumcu, "Bu sözde kutlamaları protesto ediyoruz" diyor.

"Hayatın her alanında engellilerin sıkıntıları devam ediyor: mimarı engeller, engelli çocukların eğitim hakkının engellenmesi, iş bulma konusundaki büyük engeller ve eşit yaşama dair toplum tarafından konan engeller. Bu olumsuzluklar üzerine engelliler ya cadde ev sokaklarda hayatlarını kaybediyor ya da intihar ediyor.

"Ne hükümetin ne muhalefet partisinin, ne de yerel yöneticilerinin bu sıkıntılara çözüm bulma konusunda somut adımları yokken neyi kutlayacağız? Hangi başarı öyküsüne sevineceğiz?"

"Görsel acıma nesnesi olarak kullanılıyor"

3 Aralık Engelliler Günü'nde down sendromlu, yüksek derecede engelli birey ve çocukların meydanlarda kutlamalara götürülerek "acıma" nesnesine dönüştürülmesine tepki gösteren Kuyumcu, "Belediyeler bu çocukları kullanarak sanki büyük işler yapmış gibi göstermeye çalışıyor" dedi.

Kuyumcu, 3 Aralık'ta "kutlama" kelimesi kullanılan etkinliklerin "bakın zavallı engelliler şunu da yapabildi, haydi alkışlayalım", "Açılışları, törenleri 3 Aralık'ta yapalım da o günü de dolduralım, anlam kazansın" zihniyeti ile yapıldığına dikkat çekerek tüm engellileri bu gösteriş temelli etkinlikleri prootesto etmeye çağırdı.

Neyi kutlayacağız?

Denek protesto metninde "Türkiye' de neyi kutlayacaksınız?" diye soruyor:

* Engellerle dolu mimari çevre yüzünden Ankara'da ölen kardeşimizi mi?

* Engellerle dolu şehirler, okullar , hastaneler, resmi kurum binaları yüzünden evlerde hapis olan, ortopedik engelliler, görme engellileri mi?

* Okulu bıraksınlar diye evlerinden çok uzak okullara yollanan Otizmli çocukları mı?

* İş hayatına atılamayan ve sürekli itilip kakılan engelli çalışanları mı?

* Engelli raporu olduğu halde ÖTV muafiyetinden faydalanamayan, işitme cihazı için pil alamayan işitme engellileri mi?

* Uydurma yardım kampanyalarına, mavi kapaklara, ötekileştirmeye, zavallılığa maruz bırakılan engellileri mi?

Nilay Vardar
Bu yazı Bianet.org sitesinden alınmıştır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ÖTV'den muaf araç alan engellinin muhtaçlık maaşı kesiliyormu

ÖTV'den muaf araç alan engellinin muhtaçlık maaşı kesiliyor ÖTV'den muaf araç alan engellilerin muhtaçlık aylıkları, Vakıflar Yönetm...