5 Aralık 2012 Çarşamba

Bir Tıkla vergi indirimi nasıl alinir

 
ÖZÜRLÜLER İÇİN VERGİ İNDİRİMİ UYGULAMASI




Sakatlık indirimi uygulaması, özürlü vatandaşların, içinde bulunduğu zor koşulların giderilmesine katkıda bulunmak ve özürlüler ile özürlü olmayanlar arasındaki rekabet
eşitsizliğini gidermek amacıyla özürlü ücretlilerin gelir vergisi matrahlarının hesaplanmasında dikkate alınan bir uygulamadır.Yazının Devamıhttp://fmfgundem.blogspot.com/2012/12/engelliler-icin-butun-yonleriyle-vergi.html#moreSAKATLIK İNDİRİMİNDEN YARARLANACAK OLANLAR
Sakatlık indiriminden;
-Özürlü hizmet erbabı,
-Bakmakla yükümlü olduğu özürlü kişi bulunan hizmet erbabı,
-Özürlü serbest meslek erbabı,
-Bakmakla yükümlü olduğu özürlü kişi bulunan serbest meslek erbabı,
-Basit usulde vergilendirilen özürlülerin sadece kendisi,
yararlanabilecektir.
SAKATLIK İNDİRİMİ İÇİN BAŞVURULACAK MAKAMLAR
-İllerde; Defterdarlık Gelir Müdürlüğü, (İstanbul için; İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir ve Kurumlar Vergileri Müdürlüğü; ayrıca, Silivri, Şile ve Çatalca Vergi Daireleri Müdürlükleri)
-Bağımsız vergi dairesi bulunan ilçelerde; Vergi Dairesi Müdürlüğü,
-Diğer ilçelerde; Malmüdürlükleri.
SAKATLIK İNDİRİMİ İÇİN GEREKLİ BELGELER
Özürlü Hizmet Erbabı İçin aşağıdaki belgeler istenir:
-Çalıştığı işyerinden alınacak çalıştığına dair işveren tarafından imzalanıp kaşelenmiş dilekçe (dilekçe örneği ekte yer almaktadır).
-Nüfus cüzdanı fotokopisi.
-1 Adet Fotoğraf.
-İlgili yönetmeliğe uygun Sağlık Kurulu Raporu olanlar için rapor aslı yada noter tasdikli örneği.
-Müracaat formu -Dilekçe(Dilekçe örneği ekte yer almaktadır.).
Hizmet Erbabının Bakmakla Yükümlü Olduğu Özürlü Kişilerin Müracaatlarında;-Çalıştığı işyerinden alınacak çalıştığına dair işveren tarafından imzalanıp kaşelenmiş dilekçe (Dilekçe örneği ekte yer almaktadır),
-Müracaat formu -Dilekçe (Dilekçe örneği ekte yer almaktadır.),
-Bakmakla yükümlü kişinin ve özürlü kişilerin nüfus cüzdanı fotokopileri,
-Bakmakla yükümlü olduğuna dair belge (Özürlü kişilerin sağlık karnesi fotokopileri),
-İlgili yönetmeliğe uygun Sağlık Kurulu Raporu olanlar için rapor aslı yada noter tasdikli örneği,
-Özürlüye ait 1 adet fotoğraf,
-Hizmet erbabının kendisine ait 1 adet fotoğraf,
istenmektedir.
Özürlü Serbest Meslek Erbabı İçin:
-Müracaat formu -Dilekçe (Dilekçe örneği ekte yer almaktadır.),
-Vergi kimlik numarasını gösteren belge, (Vergi levhasının fotokopisi),
-Nüfus cüzdanı örneği,
-Özürlüye ait 1 adet fotoğraf,
-İlgili yönetmeliğe uygun Sağlık Kurulu Raporu olanlar için rapor aslı yada noter tasdikli örneği.
Serbest Meslek Erbabının Bakmakla Yükümlü Olduğu Özürlü Kişiler İçin:
-Müracaat formu -Dilekçe (Dilekçe örneği ekte yer almaktadır.),
-Vergi kimlik numarasını gösteren belge (Vergi levhasının fotokopisi),
-Bakmakla yükümlü kişinin ve özürlü kişilerin nüfus cüzdanı fotokopileri,
-Bakmakla yükümlü olduğuna dair belge (Özürlü kişilerin sağlık karnesi fotokopileri),
-İlgili yönetmeliğe uygun Sağlık Kurulu Raporu olanlar için rapor aslı yada noter tasdikli örneği,
-Özürlüye ait 1 adet fotoğraf,
-Serbest meslek erbabının kendisine ait 1 adet fotoğraf.
Sakatlık İndiriminden Yararlanma Hakkına Sahip Basit Usulde Vergilendirilen Özürlüler İçin:
-Müracaat formu -Dilekçe (Dilekçe örneği ekte yer almaktadır.)
-Vergi kimlik numarasını gösteren belge, (Vergi levhasının fotokopisi)
-Nüfus cüzdanı fotokopisi
-İlgili yönetmeliğe uygun Sağlık Kurulu Raporu olanlar için rapor aslı yada noter tasdikli örneği
-Özürlüye ait 1 adet fotoğraf
MALİYE BAKANLIĞI'NCA YAPILACAK İŞLEMLER
Defterdarlık Gelir Müdürlükleri (İstanbul için; İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir ve Kurumlar Vergileri Müdürlüğü, Silivri,Şile ve Çatalca Vergi Dairesi Müdürlükleri), Vergi Dairesi Müdürlükleri ve Malmüdürlükleri kendilerine başvuran özürlüleri, yetkili sağlık kurulundan en yakınına sevk edeceklerdir. (Bakanlıkça tespit edilen hastanelerden herhangi birine sevk talebinde bulunulabilir.)
Yetkili sağlık kuruluşu tarafından verilecek raporlar ilgili müdürlüklerce Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nda oluşturulan Merkez Sağlık Kuruluna gönderilecektir.
Merkez Sağlık Kurulu, sağlık kuruluşları tarafından düzenlenen raporları inceleyerek, başvuru sahibinin çalışma gücünün ne kadarını kaybettiğine karar vererek, sakatlık dereceleri belli olanlara ilişkin raporlar, ücretlilerde işverenine, diğerlerinde kendilerine verilmek üzere ilgili Defterdarlığa gönderecektir.
İlgili Defterdarlıklar, raporlarda belirlenen derecelere göre hizmet erbabının sakatlık indiriminden yararlandırılmaları gerektiğini, çalıştıkları kurumlara ve kurumlarının bağlı olduğu vergi dairelerine yazıyla bildirecektir.
Kalıcı hastalık veya özürler için raporun bir defa verilmesi yeterlidir. Ancak, özür durumunun değişmesi halinde, rapor ve buna bağlı çalışma gücü kaybı oranı yeniden belirlenir.
SAKATLIK İNDİRİMİ UYGULAMASI
Özürlü Hizmet Erbabı ile Bakmakla Yükümlü Olduğu Özürlü Kişi Bulunan Hizmet Erbabında Uygulama :

Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulunca tespit edilen çalışma gücü kayıp oranının asgari;
- % 80'ini kaybetmiş bulunan hizmet erbabı birinci derece,
- % 60'ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ikinci derece,
-% 40'ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı üçüncü derece,
sakat sayılmakta ve 2009 yılı için;
-Birinci derece sakatlar için, 670YTL,
-İkinci derece sakatlar için, 330 YTL,
-Üçüncü derece sakatlar için, 160 YTL

2008 yılı için;
-Birinci derece sakatlar için, 600YTL,
-İkinci derece sakatlar için, 300 YTL,
-Üçüncü derece sakatlar için, 150 YTL
olarak hesaplanan sakatlık indirimi, çalışanın ücret matrahından indirilmektedir.
Sakatlık indiriminden yararlanacak birden fazla kişinin bulunması halinde, bu rakamlar, her biri için ayrı ayrı belirlenerek, indirim uygulanmasında toplu olarak dikkate alınacaktır.
Bu şekilde hesaplanan sakatlık indiriminin aylık tutarının hizmet erbabının aylık tevkifat matrahından indirilmesi gerekmektedir.
Özürlü Serbest Meslek Erbabı İle Bakmakla Yükümlü Olduğu Özürlü Kişi Bulunan Serbest Meslek Erbabında ve Basit Usulde Vergilendirilenlerde Uygulama :
Sakatlık indirimi yıllık tutarı, serbest meslek erbabının beyan edeceği serbest meslek kazancından düşülecektir. İndirimden yararlanma hakkına sahip basit usulde vergilendirilen özürlülere uygulanacak sakatlık indiriminin yıllık tutarı ise, vergi tarhına esas kazançlarından indirilecektir.
Sakatlık indiriminden, basit usulde vergilendirilen özürlülerin sadece kendileri yararlanacaktır. Bunun dışında bakmakla yükümlü oldukları kişiler nedeniyle, sakatlık indiriminden yararlanılamayacaktır.
İndirim, beyan edilecek serbest meslek kazancı ve basit usulde vergilenen kazanç tutarı ile sınırlı olup, kazancın yetersiz olması halinde sonraki yıla devredilmeyecektir.
SAKATLIK İNDİRİMİ UYGULAMASINDA BAKMAKLA YÜKÜMLÜ OLMA TABİRİ VE BU DURUMUN BELGELENDİRİLMESİ
Özürlü kişinin tabi olduğu çalışma mevzuatı veya bağlı bulunduğu sosyal güvenlik kurumunun mevzuatına göre bakmakla yükümlü olduğu anne, baba, eş ve yaş sınırlaması olmaksızın çocukları anlaşılacaktır. Bu sayılanların dışındaki kişiler (kardeşler gibi), sakatlık indiriminden yararlanamayacaktır.
Bakmakla yükümlü olduğu özürlü kişi bulunan;
-Hizmet erbabı, çalıştığı işyerinden veya duruma göre kayıtlı olduğu sosyal güvenlik kuruluşundan aldığı özürlü kişiye ait sağlık karnesinin kimlik bilgilerini içeren sahifelerinin bir örneğini,
-Serbest meslek erbabı, kayıtlı olduğu sosyal güvenlik kuruluşundan aldığı özürlü kişiye ait sağlık karnesinin kimlik bilgilerini içeren sahifelerinin bir örneğini,
-Ayrıca, boşanma halinde, mahkeme kararı ile tayin edilen velayet kararının bir örneğini,
bakmakla yükümlü olduğuna dair belge olarak ilgili müdürlüklere verecektir.
ÖZÜRLÜLERDE KATMA DEĞER VERGİSİ İSTİSNASI
5378 sayılı Kanunun 32'nci maddesiyle 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 17'nci maddesinin 4/s bendine eklenen ve 07.07.2005 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe giren hükme göre, özürlüler, eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programlarını satın alırken katma değer vergisi ödemeyeceklerdir.
Sadece özürlülerin iş ve toplumsal hayata katılımını artıracak, özürlünün günlük yaşamının daha kolay ve verimli geçmesini sağlayacak araç ve gereçler, katma değer vergisi ödenmeden satın alınabilecektir. İstisnanın özürlüler tarafından edinilen tüm mallar için uygulanması söz konusu değildir.
MALUL VE SAKATLARA MAHSUS TAŞIT ARAÇLARINDA ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ İSTİSNASI
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin 2 numaralı fıkrası ile Kanuna ekli (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi mallardan, sakatların kullanması için araçta sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibatı bulunan araçların, malül ve sakatlar tarafından bizzat kullanılmak üzere ilk iktisabı vergiden istisnadır.
Bu istisnadan yararlananlar, 5 yıl süre ile ikinci bir defa bu istisnadan yararlanamayacaktır.
Bu istisnadan yararlanan kişilerin istisna uygulanan ilk iktisaplarına ilişkin ÖTV beyannamesi ekine, alıcının maluliyetine veya sakatlığına dair tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınan sağlık kurulu raporu ile aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belgenin aslı veya noter onaylı örneği ve alıcının "H" sınıfı sürücü belgesinin fotokopisi eklenecektir. Vergi dairesince kabul edilen beyanname ve ekleri incelenerek tahakkuk fişi ve istisna uygulandığını gösteren "ÖTV Ödeme Belgesi" düzenlenecek ve mükellefe verilecektir.
Malul ve sakatların kullanmak üzere yurt dışından ithal edeceği taşıt araçları için de bu belgelerin gümrük idaresine ibrazı üzerine istisna uygulanacaktır.
Bu istisnadan faydalanılması için, bizzat özürlü tarafından maluliyetine veya sakatlığına dair tam teşekküllü bir devlet hastanesinden sağlık kurulu raporu alınabilecektir.

ÖZÜRLÜLERDE EMLAK VERGİSİ İSTİSNASI
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 5378 sayılı "Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" un 22'nci maddesi ile değişik 8'inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan indirimli bina vergisi oranına ilişkin hükme, özürlüler ifadesi eklenmiş, böylece özürlülerin de "sıfır" oranlı bina vergisi uygulamasından yararlanmaları sağlanmıştır.
47 Seri No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği'ne göre, Türkiye sınırları içinde, brüt yüzölçümü 200 m2'yi geçmeyen tek meskeni olan, tek meskende hisseye veya tek meskenin intifa hakkına sahip bulunan özürlüler bu meskenleri için Bakanlar Kurulunca 2006 yılına ait belirlenen indirimli (sıfır) bina vergisi oranından yararlanacaklardır. Özürlülerin indirimli bina vergisi oranından yararlanabilmeleri için bu durumlarını tam teşekküllü Devlet hastanesinden alınmış olan sağlık kurulu raporu ile ilgili belediyelere belgelendirmeleri gerekmektedir.
Özürlünün sahip olduğu tek konut eğer belirli zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan yazlık vb. türden ise emlak vergisi ödenecektir. Bu nitelikte olan konutlar için istisna yoktur. Birden fazla konuta sahip olan veya kışlık konutu yanında bir de yazlığı bulunan özürlü bu imkândan yararlanamayacak, sahip olduğu iki konut için de emlak vergisi ödeyecektir. Özürlünün emlak vergisi ödememe imkânından yararlanması için sahip olduğu tek konutta bizzat oturması şart değildir. Konutunu kiraya verip, kendisi kirada oturan özürlü de sahip olduğu konut için emlak vergisi ödemeyecektir.
İndirimli bina vergisi oranından yararlanacak olan özürlüler tarafından; 47 Seri No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği ekinde yer alan dilekçe (Ek:1) ile birlikte, yine aynı tebliğ ekinde yer alan "Tek Meskeni Olan (İntifa Hakkına Sahip Olanlar Dahil) Özürlülere Ait İndirimli Bina Vergisi Formu" (Ek:2) düzenlenerek (Dilekçe ve Bildirim Formu'nun internetteki www.gib.gov.tr adresinde bulunan örneğinin düzenlenmesi mümkün bulunmaktadır.) ilgili belediye başkanlığına verilecektir. İndirimli bina vergisi oranından yararlanmak için gerekli olan özürlülerin özürlü olduklarını belgeleyen tam teşekküllü Devlet hastanesinden alınan sağlık kurulu raporunun aslı dilekçeye eklenecektir.
İndirimli bina vergisi oranından yararlanma şartlarını taşımadığı halde, gerçek dışı taahhütte bulunmak suretiyle indirimli bina vergisi oranından yararlanan özürlüler ile durumlarında meydana gelen değişikliği bildirmeyen özürlülerden alınması gereken vergi, cezalı olarak gecikme faizi ile birlikte alınacaktır.
SAĞLIK KURULU RAPORU VERMEYE YETKİLİ SAĞLIK KURULUŞLARI
İlimizde, Özürlü Sağlık Kurulu Raporu vermeye yetkili sağlık kuruluşları, aşağıdaki gibi olup, bu kuruluşlarda yapılacak değişiklikler Tebliğ ile duyurulmaktadır.
EKLER
1) Özürlü Sağlık Kurulu Raporu vermeye yetkili sağlık kuruluşları listesi,
2) Dilekçe örneği,
3) Sağlık Kurulu Raporu örneği.

KURUMU HASTANE ADISağlık Bakanlığı Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Sağlık Bakanlığı Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağ. ve Sinir Hast. Hastanesi
Sağlık Bakanlığı Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Sağlık Bakanlığı Büyükçekmece Devlet Hastanesi
Sağlık Bakanlığı Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Sağlık Bakanlığı Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Sağlık Bakanlığı Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Sağlık Bakanlığı Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Sağlık Bakanlığı Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hast. Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Sağlık Bakanlığı Dr. S.Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Sağlık Bakanlığı Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Sağlık Bakanlığı Beykoz Devlet Hastanesi
Sağlık Bakanlığı İstanbul 70. Yıl Fizik Tedavi Rehabilitasyon Merkezi
Sağlık Bakanlığı Silivri Prof.Dr. Necmi Ayanoğlu Devlet Hastanesi
Sağlık Bakanlığı Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Sağlık Bakanlığı Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Sağlık Bakanlığı Eyüp Devlet Hastanesi
Sağlık Bakanlığı Kartal Devlet Hastanesi
Sağlık Bakanlığı Paşabahçe Devlet Hastanesi
Sağlık Bakanlığı Şişli Devlet Hastanesi
Sağlık Bakanlığı İstinye Devlet Hastanesi
Sağlık Bakanlığı Pendik Devlet Hastanesi
Sağlık Bakanlığı Validebağ Öğretmenler Devlet Hastanesi
Sağlık Bakanlığı Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Sağlık Bakanlığı Sarıyer İsmail Akgün Devlet Hastanesi
Sağlık Bakanlığı Prof.Dr.N-Reşaı Belger Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Sağlık Bakanlığı Çatalca Dev. Ve Bölge Trafik Hastanesi
Sağlık Bakanlığı Adalet ve Sağlık Bakanlığı Bayrampaşa Devlet Hastanesi
Sağlık Bakanlığı Lütfiye Nuri Burat Devlet Hastanesi
Sağlık Bakanlığı Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Sağlık Bakanlığı Tacirler Eğitim Vakfı Sultanbeyli Devlet Hastanesi
Sağlık Bakanlığı Üsküdar Devlet Hastanesi
Sağlık Bakanlığı Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Üniversite İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi
Üniversite İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi
Üniversite Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi
MSB Kasımpaşa Asker Hastanesi
MSB Gülhane Askeri Tıp Akademisi Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Komutanlığı
MSB Gümüşsuyu Asker Hastanesi

DİLEKÇE ÖRNEĞİ :
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI'NA
(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 2454 sayılı Kanunla değişik 31'inci maddesi ile getirilen Sakatlık İndirimi'nden istifade etmek istiyorum.
Dilekçeme ilişkin Nüfus Cüzdanı ve çalıştığım işyerinden aldığım çalışma belgem ilişiktedir.
Gerekli işlemin yapılması hususunu saygılarımla arz ederim.

Tarih…../…../………
İmza
Daha önce Başvuruda bulundunuz mu ? Evet/Hayır
BAŞVURU YAPANIN
Adı ve Soyadı :………………………………………………………
İkametgah Adresi :………………………………………………………
……………………………………………………….
……………………………………………………….
Telefon Numarası :……………………………………………………...
Çalıştığı İşyerinin
Adı ve Ünvanı :………………………………………………………
İşyeri Adresi :………………………………………………………
……………………………………………………….
Telefon Numarası :……………………………………………………..
Çalıştığı İşyerinin
Bağlı Olduğu Vergi Dairesi
(İşçi Stopajı Yönünden) :………………………………………………………
Mal Müdürlüğü :………………………………………………………
Saymanlık :………………………………………………………
İşyeri Vergi Numarası :………………………………………………………
BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER
1) Çalıştığı İşyerinden Bu İşyerinde Çalıştığına Dair (tarihli, imzalı, kaşeli) Yazı
2) Nüfus Cüzdanı
3) 1 Adet Fotoğraf
4) Yönetmeliğe Uygun Rapor Aslı veya Noter Tasdikli Sureti (Yok İse Hastaneye Kurumumuzca Sevk Yapılacaktır)
*( Hastanece veya Başka Bir Kurumca Aslı Gibidir Onaylı Suretler Geçersizdir.)
BAKMAKLA YÜKÜMLÜ OLDUĞU (ÇOCUK, EŞ, ANA VE BABA) ÖZÜRLÜ İSE ADINA MÜRACAAT ETMENİZ HALİNDE İSTENEN BELGELER
1) Çalıştığı İşyerinden Bu İşyerinde Çalıştığına Dair (tarihli, imzalı, kaşeli) Yazı
2) Çalışanın Kendisinin ve Bakmakla Yükümlü Olduğu Özürlü Kişinin Nüfus Cüzdanı
3) Çalışanın Kendisinin ve Bakmakla Yükümlü Olduğu Özürlü Kişinin 1'er Adet Fotoğrafı
4) Yönetmeliğe Uygun Rapor Aslı ( yok ise hastaneye kurumumuzca sevk yapılacaktır)
5)Bakmakla Yükümlü Olduğunu Gösterir Belge ( Müstahaklık Belgesi)
Tel: 0212- 4820707/2810-2814-2816-2817-2818 Faks :0212 4825305
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI'NA
Gelir ve Kurumlar Vergileri Müdürlüğü

………………………………………isimli personelimiz…………………sigorta
sicil numarası ile...../…/…… tarihinden itibaren işyerimizde çalışmaya başlamış
olup halen görevine devam etmektedir.
Sakatlık indiriminden faydalanması için gereğinin yapılmasını arz ederim.

ADRES:
Tarih…/…/2010
İşyeri yetkilisi
İmza Kaşe
Vergi Dairesi :
Vergi Sicil Numarası:
Kaynak:http://www.ivdb.gov.tr/pratik/oranlar/sakatlikindirimi.htm

 

          


 




 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ÖTV'den muaf araç alan engellinin muhtaçlık maaşı kesiliyormu

ÖTV'den muaf araç alan engellinin muhtaçlık maaşı kesiliyor ÖTV'den muaf araç alan engellilerin muhtaçlık aylıkları, Vakıflar Yönetm...