29 Temmuz 2013 Pazartesi

2013 Engelliler Destek Programı (EDES) Projeleri Teklif Çağrısı

2013 Engelliler Destek Programı (EDES) Projeleri Teklif Çağrısı 

 Ülkemizde ilk defa 2011 ve 2012 yıllarında uygulanmaya başlanan ve Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki 11 il arasında başlayan Engelliler Destek Programı (EDES) 2013 yılında kapsamı 18 ile çıkartılarak proje tekliflerine açıldı.


2011 ve 2012 yıllarında Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan Amasya, Artvin, Bayburt, Çorum, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun, Tokat ve Trabzon illerinde uygulanan EDES Programı’na 2013 yılında Bartın, Bolu, Düzce, Karabük, Kastamonu, Sinop, ve Zonguldak illeri dahil edilerek kapsamı genişletildi.

EDES kapsamında Amasya, Artvin, Bartın, Bayburt, Bolu, Çorum, Düzce, Giresun, Gümüşhane, Karabük, Kastamonu, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon ve Zonguldak illerinde hizmet veren kamu kurum ve kuruluşları, il özel idareleri, belediyeler, meslek odaları ve üniversiteler son başvuru tarihi olan 01 Eylül 2013 tarihine kadar proje başvurusu yapabilecekler.

EDES başvuru sürecinde program kapsamındaki proje teklifleri teklif sahibi kurum ve kuruluşlarca ilgili valiliğe sunularak değerlendirmeye alınacak. Proje teklifleri valilikler tarafından EDES’in amaçlarına ve proje formatına uygunluğuna, aynı hedef kitlesine yönelik benzer projelerin olmamasına, başka bir finansman kaynağına sunulan ve/veya başka bir finansman kaynağından desteklenen projeler olmaması yönünden değerlendirilecek.

İlgili valilikler ildeki engelli bireylerin ihtiyaç ve öncelikleri bakımından değerlendirerek uygun gördükleri projeleri resmi yazıyla ve elektronik ortamda son başvuru tarihine kadar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na gönderecek. Valiliklerce gönderilen proje teklifleri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından değerlendirilecek, desteklenmesi uygun görülen projeler resmi yazıyla Valiliğe bildirilecek ve internet sitesinden kamuoyuna duyurulacak.

Engelliler Destek Programı (EDES)

Engelli oranının yüksek olduğu Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde engellilerle ilgili duyarlılık ve farkındalığın geliştirilmesine ve engelliliğin önlenmesine katkıda bulunmayı amaçlayan Engelliler Destek Programı (EDES) çerçevesinde, Valiliklere aktarılan kaynakla engellilik alanında ilk defa yerel aktörleri projeleri desteklenerek yerel dinamiklerin harekete geçirilmesi hedeflenmektedir.

Engelliler Destek Programı (EDES) kapsamında, başvuru yapan kamu kurum ve kuruluşları, il özel idareleri, belediyeler, üniversiteler ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının engelliler ve engellilikle ilgili farkındalık yaratılmasına, engellilerin ve ailelerinin bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesine, bağımsız yaşam eğitimleriyle engellilerin sosyal yaşama katılımının artırılmasına, evde engelli bireyin bakımını üstlenen kişilerin eğitimine ve engellilik nedenlerinin tespiti, koruyucu ve önleyici hizmetlerin geliştirilmesi, engellilik oranının azaltılması ve engelliliğin etkilerinin en aza indirilmesine yönelik hazırladıkları projelere finansal destek verilmektedir.

Bu kapsamda, Engelliler Destek Programı (EDES) çerçevesinde 2011 yılında başvuruda bulunan 158 projeden finansmanı uygun bulunan ve engellilerle ilgili duyarlılık ve farkındalığın geliştirilmesine ve engelliliğin önlenmesine katkıda bulunmayı amaçlayan 33 proje için valiliklere 2.000.000 TL kaynak aktarıldı. EDES için ayrılan kaynak 2012 yılında iki katına çıkarak 4.000.000 TL’na ulaştı ve bu sene başvuran 109 projeden 63’ü için ilgili valiliklere 4.000.000 TL kaynak aktarıldı.

Engelliler Destek Programı (EDES) hakkında bilgi veren Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi; “EDES programın asıl hedefi engeliler ile ilgili farkındalığın yaratılması. Projenin en önemli hedefi bu. Bir diğeri de engelliler ve ailelerinin bilinçlendirilmeleri. 2011 ve 2012 yılındaki projelerde Türkiye’de engellilik oranların azaltılması alanında da çalışmalar yapıldı. 2011 yılında başlayan 33 projeyle 500.000 kişiye doğrudan ulaşıldı. Tüm projeler kapsamında üretilen görünürlük araçları ve eğitim materyali sayısı 864.861 oldu. 2012 yılında EDES için ayrılan kaynağı iki katına çıkardık ve finansmanı uygun bulunan 63 proje için valiliklerimize sağladığımız imkanları ikiye katlayarak, 4.000.000 TL kaynak aktardık. Ancak biz Bakanlık olarak bunları yeterli görmüyoruz. Daha gidecek çok yolumuz var. Bu yüzden Bakanlık olarak olumlu sonuçlar aldığımız EDES’e bu yıl da devam kararı aldık. Özellikle toplumun engellilere bakış açısıyla ile farkındalığın arttırılması için önümüzde gidecek daha çok yolumuz olduğunu biliyoruz” şeklinde konuştu.

ENGELLİLER DESTEK PROGRAMI (EDES) 2013 BAŞVURU SÜRECİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ÖTV'den muaf araç alan engellinin muhtaçlık maaşı kesiliyormu

ÖTV'den muaf araç alan engellinin muhtaçlık maaşı kesiliyor ÖTV'den muaf araç alan engellilerin muhtaçlık aylıkları, Vakıflar Yönetm...