22 Mayıs 2013 Çarşamba

13 bin personeli tedirgin eden yönetmelik özürlü çıktı

 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği tartışmaların odağında kalmaya devam ediyor.

YÖNETMELİK "ÖZÜRLÜ" ÇIKTI



Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği tartışmaların odağında kalmaya devam ediyor.
Yönetmeliğin 17.05.2013 tarihli Resmi Gazetede yayınlanması sonrasında, getirdiği rotasyona ilişkin hükümlerden dolayı Bakanlık personeli arasında ciddi bir rahatsızlığa sebep olmuş ve alınan tepkiler sonrasında "Bakanlığımız yüksek bir özveri ile çalışan personelimizi mağdur edecek bir uygulamayı bu zamana kadar hiçbir şekilde yapmadığı gibi bundan sonra da yapmayacaktır." ifadesiyle biten bir yazılı açıklama Bakanlığın web sitesinde yayınlanmıştı.

03.05.2013 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan 6462 sayılı Kanunla, Kanun ve Kanun Hükmünde Kararname düzeyindeki düzenlemelerde yer alan "özürlü" ifadelerinin "engelli" olarak değiştirilmesini sağlayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının, 17.05.2013 tarihinde Resmi Gazetede yayınlayarak çıkardığı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde "özürlü" ifadelerine yer vermesi şaşkınlıkla karşılandı.

Yürürlükteki kanun düzeyindeki mevzuatta yer alan "özürlü" ifadelerini "engelli" olarak değiştiren Bakanlığın, çıkardığı bir Yönetmelikte "özürlü" ifadelerine yer vermesi işlerin nasıl bir ciddiyetle yapıldığını göstermesi açısından manidardır.

"Özürlü" kavramı kullanılmayacak diye cümle aleme Kanunla düzenleme yapan bir Bakanlığın kendi çıkardığı Yönetmelikte "özürlü" ifadesini kullanması önemli bir ciddiyetsizlik göstergesi olarak algılanıyor. "Engelli" kavramını içselleştiremeyen bir Bakanlığın başkalarına özürlü kavramını kullanmama yönünde telkinde bulunması, "ele verir talkını kendi yutar salkımı" atasözünün bir espriye dönüşerek somutlaşmasına sebep oluyor.

İşte özürlü Yönetmeliğin ilgili maddesi

Yönetmeliğin Sağlık mazereti sebebiyle atama başlıklı 13 üncü maddesinde; "...Personelden kendisi veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu kimselerden birisine ilgili sağlık kurulu tarafından engelliler için verilen rapora göre; toplam özür oranı %50 ve üzerinde olup aynı zamanda ağır özürlü olanlar veya ağır özürlü olmamakla birlikte toplam özür oranı %80 ve üzerinde bulunanlar bir defaya mahsus olmak üzere talepte bulunduğu yere atanabilir....."hükmüne yer verilmiştir.

Bu düzenleme Bakanlığın kendi kalesine attığı yeni bir gol olarak algılanıyor. Acaba birileri sayın Bakanı sıkıntıya sokmaya mı çalışıyor sorusunu da akla getiriyor. Bakalım Yönetmelikte yer alan özürlü ifadesini kullananlar bunu nasıl açıklayacak!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ÖTV'den muaf araç alan engellinin muhtaçlık maaşı kesiliyormu

ÖTV'den muaf araç alan engellinin muhtaçlık maaşı kesiliyor ÖTV'den muaf araç alan engellilerin muhtaçlık aylıkları, Vakıflar Yönetm...