29 Mayıs 2013 Çarşamba

Engelli çalıştırana süper teşvik geliyor

Engelli çalıştırana süper teşvik geliyorEngelli Haberler Etiketimize Bu haberle son gaz devam ediyoruz Devletimiz Engelli çalıştırana süper teşvikverecek miş.


Genel olarak Özel Sektörün Engelli Çalıştırma istememezliğini bu hamleyle  işallah kırabilirler.Nediyeli Hayırlısı neyse Haberimize Kaldığımız Yerden devam edelim.

Bakanlar Kurulu na sunulan yeni Teşvik paketine göre , devlet , Engelli çalıştıran korumalı işyerleri için gelir vergisi ve kurumlar vergisini indirecek , çevre vergisi almayacak. İşsizlik sigortasında da işveren payını devlet ödeyecek.

Hükümet , tüm yasal zorunlulukları rağmen Engelli vatandaşların çalıştırılmasıyla ilgili beklediği sonucu alamayınca yeni paket hazırladı. Korumalı işyerlerine çok sayıda vergi indirimi getiren paket , otistik ve down sendromlu vatandaşların iş hayatına adım atmalarını sağlayacak. Bakanlar Kurulu na sunulan yeni teşvik paketine göre , devlet , Engelli çalıştıran korumalı işyerlerine vergi indirimi yapacak. Gelir vergisi ve kurumlar vergisi indirilecek , çevre vergisi alınmayacak. İşsizlik sigortasında işveren payını devlet ödeyecek. Zorunlu olmadığı halde Engelli çalıştıran işyerlerinin indirimi daha yüksek olacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı nın hazırladığı pakette özetle şu düzenlemeler yer alıyor

ÖZEL İŞYERİ İNDİRİMİ

Korumalı işyerlerinde istihdam edilen engelli çalışanlar için yapılan ücret ödemelerinin yıllık brüt tutarının yüzde 100’ü tutarında ‘korumalı işyeri indirimi’ yapılacak. İndirim her bir engelli için azami 5 yıl süre ile uygulanacak. Bu nitelikteki işyerleri ile sosyal hizmet kurumları çevre vergisinden de muaf olacak.

BEŞ YIL UYGULANACAK

Korumalı işyerlerinde istihdam edilen engelli çalışanlar için yapılan ücret ödemelerinin yıllık brüt tutarının yüzde 100’ü tutarındaki kısmı korumalı işyeri indirimi olarak kurumlar vergisi beyannamesinde yer alabilecek. Bu indirim de her bir engelli için azami 5 yıl süre ile uygulanacak.

ZORUNLU OLMAYANA DAHA FAZLA

Mevzuatta belirlenen kontenjandan fazla veya yükümlü olmadıkları halde engelli çalıştıran işverenlerin bu şekilde çalıştırdıkları her bir engelli için yapılan ücret ödemelerinin tamamı da kurumlar vergisinden indirilebilecek. Korumalı işyerlerinde çalışan engellilerin işsizlik sigortası işveren payı Hazine tarafından karşılanacak.

Maaşın bir bölümünü devlet ödeyecek

Korumalı işyerlerinde çalıştırılan engellilerin ücretlerinin bir bölümü de yine devlet tarafından karşılanacak. Buna göre, devlet, korumalı işyerlerinde çalışan her engelli için yasa gereği ödenen aylık tutar yaklaşık 125 lirayı bulan engelli ödemesini yapmaya devam edecek. Yatırımların ve istihdamın teşvikine yönelik kanun kapsamındaki illerde çalıştırılan engelliler ile mevzuatta belirlenen sayıdan fazla engelli çalıştıranlara bu tutarın yüzde 20’si ilave olarak ödenecek.
Otistik çocuklar tekrara dayalı işlerde çok başarılı
AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin engelli çalıştıran ve adına “korumalı işyeri” verdikleri uygulamayla yeni teşviklerin gündeme geleceğini söyledi. Şahin, “Otizm ve down sendromlu olanların istihdamında teşvik uygulanacak. Zaten bu konuda eylem planı hazırlamıştık. Yeni düzenleme ile ilk adımını hayata geçireceğiz. Ciddi vergi indirimleri alacaklar. Diğer engellilerin yanısıra otistik ve down sendromu olanları da işgücüne takmak istiyoruz. Otistik çocuklar tekrara dayalı işlerde çok başarılılar, ezber yetenekleri çok güçlü. Bu yeteneği gerektiren işlerde çalışabilirler” dedi.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ÖTV'den muaf araç alan engellinin muhtaçlık maaşı kesiliyormu

ÖTV'den muaf araç alan engellinin muhtaçlık maaşı kesiliyor ÖTV'den muaf araç alan engellilerin muhtaçlık aylıkları, Vakıflar Yönetm...