17 Mayıs 2013 Cuma

Engelli Ailelerine Sertifika verilecekmiş



Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin Yeni Şafak Ankara Bürosu'nu ziyaret etti. Ziyareti sırasında birçok önemli projeyi anlatan Bakan Şahin engellilere müjdeyi verdi.


Bakımı ve hayata adapte olmaları konusunda büyük sıkıntılar yaşanan engelliler için sertifikalı ve eğitimli aile modelini hayata geçireceklerini belirten Şahin yeni sistemle engellilik çeşitlerinin belirlenerek yardımların yeniden düzenleneceğini ifade etti. Bakan Şahin modelle birlikte yapılan yardımların sadece engelli için kullanılmasını sağlayacaklarına dikkati çekti.

ENGELLİLİK ÇEŞİTLERİ BELİRLENECEK
Yakın dönemde hayata geçecek en önemli proje engelliler ile ilgili. Bu proje ile en temelde neyi hedefliyorsunuz?

Bakımı ve hayata adapte olmaları konusunda büyük sıkıntılar yaşayan engelliler için sertifikalı ve eğitimli aile modelini hayata geçireceğiz. Yeni sistemle engellilik çeşitleri belirlenerek yardımları yeniden düzenlenecek. Bu modelle birlikte yapılan yardımların sadece engelli için kullanılmasını sağlayacağız.

Engellilik çeşitlerinin belirlenme sebebi ve aileye faydası nedir?

Yeni projeyi Anadolu Üniversitesi ile yürütüyoruz. Asgari ücreti ailenin yakınına veriyoruz. Ne kadar aile engellisine bakıyor, bu konuda ne kadar eğitimli, şimdi onun sertifikasyon programına geçiyoruz. O para bir şekilde onları rahatlatıyor ama bilgi odaklı parayı kullanma veya bilgi odaklı ne yapacağını öğreteceğiz. Mesela down sendromuysa başka bir bilgi, otistikse ya da bedensel engelliyse başka bir bilgi gerekiyor. O bilgiye sahip olacağı alt yapıyı oluşturuyoruz. Her ayırdığımız mali desteğin kalite odaklı kişiye ulaşmasını sağlayacak bir sertifikasyon programına geçiyoruz.

EĞİTİM HAZİRAN AYINDA BAŞLIYOR
Peki dersler aileye ne zaman ve nerede verilecek?
Bu kapsamda öncelikle sınıflarda dersler verilecek. Engelli ya da yaşlı yakınını bırakıp bir yere gelip ders alacak durumda değilse vatandaşa televizyon üzerinden anlatacağız. O program da tamamlanmak üzere, önümüzdeki ay başlayacak. Engelli ya da yaşlı yakınının neler yapması gerektiği anlatılacak. Hem yaşlı hem engelli bakımı üzerinde Anadolu Üniversitesi'nde de çok iyi bir ekip var. TRT ve diğer kanallar üzerinden yayın yapılacak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ÖTV'den muaf araç alan engellinin muhtaçlık maaşı kesiliyormu

ÖTV'den muaf araç alan engellinin muhtaçlık maaşı kesiliyor ÖTV'den muaf araç alan engellilerin muhtaçlık aylıkları, Vakıflar Yönetm...